Utomhuslöpning på vintern

Löpning är en en åretruntsport även om du inte kan tro det. Visst, ingen vill gå ut och springa i 20 minusgrader men det är samma sak på sommaren när det regnar mycket. Vissa dagar går det inte men årstiden behöver inte styra vilken sport du utövar.

Det främsta vapnet för att känna sig bekväm i vinterspåren är dina kläder. Ullplagg närmast kroppen för att suga upp svetten utan att du blir våt och nedkyld, sedan funktionsmaterial som transporterar bort fukten ytterligare från kroppen. Ytterst kan du ha en fleecetröja och en vindjacka. Det är bra med många lager så du kan ta av ett eller två om det börjar bli för varmt. Du har också en uppsättnings träningskläder som fungerar i kraftiga minusgrader upptill några plus. Du hittar alla dessa plagg hos Sportamore.se

Sedan gäller det att ha vettiga skor. Vinterskor går inte att springa i, du behöver en lättare variant. Det kan också vara svårt att springa i vanliga joggingskor med fastspända dubbar. Risken är att du felbelastar fötterna och få ont. Det perfekta spåret är mjukt utan att vara halt. Om du har en rutt du brukar springa kan du ta en promenad först för att se hur underlaget är. Det finns skor med inbyggda broddar som kostar lite mer men som är klart skönare och säkrare än alternativet. 

På vintern kan det vara bättre att fokusera på teknik istället för fart. Genom att springa med högre steg får du mer tyngd på snön och trycker ned den, vilket hindrar dig från att halka. Det är också mer tärande på benen så du får ett snabbare träningspass.