Motion och dess fördelar

De flesta av oss vet att motion är en nödvändighet för att vi ska hålla oss friska och fungera. Trots detta så är det tyvärr väldigt många som inte får tillräckligt med motion. Människan är skapt för ett rörligt liv, rör vi oss inte tillräckligt så tappar vi muskler och skelettet kan bli svagare vilket i sin tur kan leda till fler skador.

Hur mycket bör man då motionera? En vuxen människa rekommenderas 150 minuter av fysisk aktivitet i veckan, vilket kan slås ut i ungefär 20 minuter om dagen. Alla har inte en vardag där det finns utrymme för ett gympass på eftermiddagarna, därför kan någon promenad om dagen hjälpa dig att uppnå rekommenderade mängden motion.

Motionera och håll dig frisk

Hjärtat, en av våra absolut viktigaste muskler behöver också träning. Motion är bra för hjärtat och det kommer löna sig i det långa loppet. Fysisk aktivitet minskar risken för allt från högt blodtryck till hjärt- och kärlsjukdomar som idag börjar bli allt vanligare. Man ser även positiva effekter på blodsockret, vilket är ett stort plus för de som lever med diabetes. Att göra något så enkelt som att ta en promenad bidrar till ökad blodcirkulation som i sin tur kan lindra smärtor för de med värk och skador samtidigt som det kan hjälpa till att förebygga ytterligare skador.

Motion och mental hälsa

Motion har förutom sina fördelar på våran fysiska hälsa även positiva effekter på vår mentala hälsa. Fysisk aktivitet i form av promenader med lite högre tempo kommer på längre sikt öka serotoninnivåerna i hjärnan som ger en lugnande effekt och bland annat bidrar till bättre sömn. Hjärnan producerar även endorfiner som belöning för träning, det bidrar till både välmående och avslappning. En promenad kan vara ett utmärkt att avsluta dagen på eftersom det är ett perfekt tillfälle att sortera tankar och gå igenom dagens händelser och intryck.