Rätt klädd för utomhusträning året om!

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga träningskläder. Rätt utrustad kan du njuta av utomhusträning året om, oavsett om du klär dig för ett pass en ljummen sommarmorgon eller kylig vinterkväll.

Kläder för vinterträning sammanfattas enklast i tre ord: lager på lager. Tre lager kläder brukar vara det allra lämpligaste att sikta in sig på för ett pass under de kyligare månaderna. Undvik därför de tjockare plaggen till förmån för funktionskläder. De absorberar inte fukt och svett på samma sätt som bomull.

Det undre lagret kan gärna vara av lättare polyester eller syntetmaterial. Mittenlagret kan exempelvis vara polyester fleece som fungerar som isolering, samt ett yttre plagg som transporterar undan fukten samtidigt som det skyddar mot regn och blåst. Det yttre plagget kan exempelvis vara av goretex-material.

Under de mörka höst- och vintermånader rekommenderas även reflexer, till exempel en löparväst i reflexmaterial, som gör att du syns ordentligt.

Tänk också på att frysa om fingrar och fötter kan förstöra ett helt träningspass. Att utrusta sig med handskar samt ett par bra strumpor kan vara guld värt! Då värmen dunstar från huvud och fötter kan man gärna ta på sig en mössa också!

Är du osäker på hur mycket kläder som behövs inför vinterträningen, finns det temperaturmässiga riktlinjer som ger bra fingervisning. Du kan också se vad som finns bland Stayhard och deras träningskläder.

Kläder för sommarträning känns naturligtvis betydligt enklare. Oftast räcker det med linne och shorts. Dock kan det vara värt att tänka på att materialet är fuktavvisande, framförallt då man svettas betydligt lättare under de varmare månaderna. Även strumporna bör vara i funktionsmaterial. Välj bort bomullsstrumporna. En svettig löprunda i dina vanliga sockar kan lätt orsaka onödiga skavsår.